Sundurma çatı, tek yüzeyli ve tek bir akarı olan çatı tipidir. Bir örnek vererek somutlaştırayım:
Sundurma çatı şu şekilde imal edilir. Öncelikle, mesnetlerin geleceği noktalar tespit edilir ve tebeşir ile işaretlenir. Ardından, bırakma kirişleri betona bağlanır. Bunu takiben yastık kirişleri bağlanır.
Bu işlemler tamamlandıktan sonra, artık makası oluşturabiliriz. Dikme, aşıklar, göğüslemeler, ihtiyaca göre bağlanır.
Sonuçta elde edeceğimiz makas şuna benzeyecektir. Ancak, sundurma çatının makaslı olma zorunluluğu yoktur. Bu tamamen, mesnetlenecek yerin durumu ve ihtiyaçlarla ilgilidir. Sıradan bir veranda çatısı da sundurma çatı mantığı ile inşa edilir ve makassızdır.
Sundurma çatı en basit çatı tiplerinden biridir. Zorluklar, geniş açıklıklarda başlar. Ancak, hesapların aşamayacağı zorluk ta yoktur.
Yakın zamanda, birçok natüralist sundurma çatı tipi, batılı ülkelerde geliştirilmiştir. Bunlar şöyle ifade edilebilir.
1- yeşil çatılar
2- kahverengi çatılar
Yeşil çatılar, sundurma çatının, eğimi düşük olanlarda uygulanabilir bir seçenektir. Bu çatılar, genelde çimlendirilirler yada çeşitli bahçe bitkileri ile donatılırlar. Çoğu zaman, bu çatı tipi dekorasyonunda, yağmur suyu ile sulanıp, hayatta kalabilecek bitkiler tercih edilir. Bir örnek vermek gerekirse:
Bu aslında, çok eski bir uygulama olup, yeniden moda olmuş bir kavramdır. Doğa ile evin bütünlüğünü sağlama adına, kırsal kesime yerleşmiş, şehirli batılılarca tercih edilir.
Kahverengi çatılar ise, sadece toprak ile kaplanarak, doğal yeşillenme sürecine bırakılır. Burada kastedilen, herhangi bir kahverengi çatı örtüsü veya malzemesi değildir. Doğrudan, toprakla kaplanmış çatılara bu isim verilir.
Celal Erakman
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder