12 Mart 2012 Pazartesi

Dağ Evi

Doğa ile iç içe ev, anlamında kullanılan bir evdir. Dağda olmayanlara da, bu nedenle insanoğlu bu ismi vermiştir. Dağ evleri her şekilde veya tipten olabilir. Mesela:


  • Ahşap dağ evleri
  • Taş dağ evleri
  • Betonarme dağ evleri


ve daha birçokları vardır. Genelde, prefabrik bir evi kimse, bu noktada hayal etmez, ancak uygulamada, en yaygın olanı da prefabrik olanlardır. Şimdi biraz örnekleme yapalım.

Öncelikle mütevazi bir örnek seçelim. Mütevazi ve lüks olmayan ahşap bir dağ evi. Dağda, ahşap malzeme bol, hammadde sıkıntısı yok, o halde, dağda, neden ahşap bir ev olmasın?
Ancak, insanoğlu, lüks ile bütçesi, ekonomi ile estetik arasında, keskin bir hatta da durmak isteyebilir. Bu hatta bulunan bir eve bakalım:
Bu örnek te, çok lüks değil. Bu örneği bilerek, ilginç olması nedeniyle seçtim çünkü iki farklı taşıyıcı sistem, karma olarak uygulanmış. Güzel bir sonuç ta çıkmış ortaya ama tabi, bu tip karma sistemlerde, hesaplara ve yüklerin tayinine, çok dikkat etmek gerekir. Bir de lüks bir ahşap seçeneğe bakalım.
Bu gördüğünüz, Kanada'ya özgü, bir ahşap ev tipidir. Kanada ahşap evleri olarak bilinirler. Bu evlerde, malzeme ve işçilik kalitesi genelde yüksektir. Şimdi de, bir taş dağ evi seçeneğine bakalım:

Bu örnek, Lewisham Way'de bulunuyor. 19. yüzyıla ait bir yapı. Bu yapıda ve benzerlerinde, duvarlar taşıyıdır. Buna benzer inşa edilecek bir yapı, güzel bir dağ evi olurdu, ancak bu bir ev değil. Tabi, taşı, sadece görüntü olarak isteyebiliriz. Bu durumda da, taş kaplama betonarme bir dağ evine bakabiliriz:
Oldukça güzel ve benzeri çokça bulunan bir ev. Tabi bütün bunlar, doğayla uyumlu olma ve şehir stresinden, hem insanların kendilerinin hem de severek büyüttükleri çocuklarının, bir nebze olsun uzaklaşmasını sağlayan mekanlar. Bu mekanlarda en çok tercih edilen aktiviteler şunlar:


  • Doğa yürüyüşleri
  • Bisiklet turları
  • Spor aktiviteleri
  • Mangal ve diğer yemek aktiviteleri
  • Eş, dost ve akraba ağırlama
  • Bahçe işleriyle hobi olarak ilgilenme
  • Retro keyifler ve aktiviteler
Bütün bunların yanında, bu gibi mekanlar, insanlara rahat ve sessiz bir ortamda uyuma ve dinlenme imkanı da verir. Şehrin gürültüsünden ve karmaşasından, bir süreliğine de olsa kurtarır. Bunların yanında, yine bu mekanlarda, doğal beslenme adına, sağlıklı ürünlere ulaşma imkanı da olur genellikle. Yakında bulunan bir köyden alınan süt, yumurta ve diğer hormonsoz ve gdo'suz besinler, nadiren de olsa doğamıza uygun beslenmemizi sağlar.

Celal Erakman




Celal Erakman

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder