10 Mart 2012 Cumartesi

Mansard Çatı

Mansard çatının bir diğer ismi de, Fransız çatıdır. Dört yüzeyli ve eklemli, gambrel tipi bir çatıdır. En karakteristik özelliği, çatıda iki farklı eğim uygulanmış olmasıdır. 


İlk eğim, genelde, bir insanın zorlanmadan yürüyebileceği kadar düşüktür. Ancak, ikinci eğim, diğerine göre oldukça fazladır. Birinci eğim yüzeyleri, çatıda en yaygın şekilde zarf çatı benzeri bir şekilde birleşir. Ancak daha farklı olanlar da vardır.

Bazı mansard çatıların üst kısımları, bir teras gibi, kullanılabilir bir alandır aynı zamanda, ancak bu bütün mansard çatılar için geçerli değildir. Bu çatı, François Mansart tarafından, 16. yüzyılda ilk kez tatbik edilmiştir. François Mansart, Barok yapı anlayışının ürünlerini ortaya konduğu dönemin tasarımcılarındandır. Ancak, bu tarzın asıl şöhret kazandığı dönem, 3. Napolyon dönemidir.
Mansard çatı çerçeve sistemi, yukarıdaki gibidir. İç kısımda, iki eğim arasındaki düğüm noktasında, oluşacak momenti, karşılamak üzere, düşey kayıtlar vardır. Bu kayıtlar, çatının statiği ve stabilitesi açısından gereklidir. Beton bağlantı noktaları, diğer çatılardan farklı değildir. Aynı zamanda, alt kısımda, bir taşıyıcı kiriş te bulunur.

Mansard çatılar, yaygın olarak Gambrel çatılarla karıştırılırlar. Şu an yukarıda da, bilinçli bir şekilde karıştırdım. Bunun sebebi, piyasada, bu terminolojinin yaygın olarak bu şekilde kullanılmasından kaynaklanmaktadır. Yani mansard çatı terimi, hem gambrel çatılar, hem de mansard çatılar için kullanılıyor. Şimdi doğrusunu ben yine göstereyim. Ama yanlışı, piyasa yaygın şekilde yapıyorsa, bu ondan kopabileceğimiz anlamına gelmez. Aşağıda, yaygın olarak mansard çatı ile karıştırılan, tipleri göreceksiniz. Bunların yanında bir de mansard çatı örneği var.

Böylece doğrusunu öğrendiniz. Terminolojik olarak, bunlardan, gambrel tipi çatıyı, mansard olarak değerlendirebiliriz. Bunda, piyasa açısından bir sakınca yoktur. Yani insanlar, bunu söylediğinizde, ne demek istediğinizi anlarlar.

Mansard çatı sistemi, aynı zamanda, beton üstü de uygulanabilir. bu tip eğimli betonlu çatılar da vardır. Yani çatı şekli, beton aşamasında çıkmıştır. Bazen de alın kısımları sadece, tuğla örülerek kapatılabilir. Bunlar tasarım aşamasında oluşacak tercihlerdir.

Celal Erakman

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder