Performansa dayalı deprem hesabı, etkin ve sorunu iyi tanımlayıp, tam mevcut riske göre hesap yapmak demektir. Bu sorunun üstesinden gelmek için, temel alınan, deplasmanlar ve deformasyonlarla ilgili, kıstasları yerine getirirken, yükleri risk analizi temelinde tespit etmektir.
Bu nedenle deprem hesabını iki şekilde tanımlayabiliriz:
1- Dayanıma göre deprem hesabı
2- Performansa dayalı deprem hesabı
Birinci yöntemde, yükler temelinde tasarım yapılmaktadır. Bu noktada bir handikap, oluşan plastik süreç içinde, yeniden yükler dağıldığında, bu yüklerin tespitinin, neredeyse imkansız olmasıdır. Birinci ve ikinci yöntem arasında en temel fark ta şudur. Plastikleşme sürecinin ardından, oluşan yeni taşıyıcı sistemde, ikinci rahlede, dinamik etkiler göz önüne alınmayacaktır. Bu da temel bir farkı, hesap açısından ortaya koyar.
Deprem, plastik deformasyon yaptırmak isteyecek, yapı ise buna direnecektir. Bu noktada, önemli olan da, yapının sünek davranma kabiliyetleridir. Nonlineer hesap yöntemlerinin en temel prensibi, binanın elastik davranması durumunda, spektral deplasmanlarla alakalı olarak, uygulanan, eşit yerdeğiştirme kuralıdır.
Deprem hesabının temelinde, deprem hareketinin, inşaat mühendisliği parametrelerine göre incelenmesi ve buna bağlı bir yöntemle, hasar kriterine ulaşmayacak şekilde, yapının taşıyıcı sisteminin tasarlanması vardır. Yapı hareketlerinin değerlerini ise, şartnameler belirler.
Celal Erakman
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder