12 Mart 2012 Pazartesi

Bungalov

Öncelikle, bungalov, denince akla ne geldiğine bakalım.
Bungalov deyince, çoğu insanın aklına, küçük bir ahşap kulübe veya bir ahşap baraka gelir. Şimdi biraz da gerçeği bulmak için, yeniden soralım.

Bungalov nedir?

Bungalov kelimesi, hintçe'den gelmektedir. Kökeni "bangla" kelimesidir. Bu evler, 19. yüzyılda, Bengal'de inşa edilen evlerin taklitleridir. Bu evler, ilk yapıldıklarında, saman veya sazlardan oluşan bir çatı örtüsüne sahiptiler. Aşağıda gördüğünüz eve benziyorlardı.
Gerçek bungalovlar bunlardır. Bu bungalovların, duvarları da, sazlardan oluşuyordu. Kavak dikmeler ise, taşıyıcı sistemlerini oluşturuyordu. Bazılarında, veranda vardı, bazılarında ise yoktu. Genelde, farelerden, yılanlardan ve diğer hayvanlardan korunmak için, yerden biraz yüksekte yapılıyordu. Ancak, bizim bildiğimiz anlamda bungalovlar, bir ingiliz kolonyal dönemi ürünüdür. İngilizler, bu ev tiplerini, yazlıklarına uyguladılar ve şu şekilde ilk olarak inşa ettiler.
İç tasarım olarak ise, bu ilk yapılan bungalovlarda, bütün odalar, merkezi bir salona bağlandı. Yani, bütün odalar, salona açılıyordu. Evin giriş kapısından da salona giriliyordu. Bungalov ev planı bu şekilde yapılmıştı. Ancak, bungalov evlerin, tam olarak popülerleşmesi, bu evlerin, amerika'da da inşa edilmesiyle başlar. Ardından, yeniden amerika'ya geldiği yerde, yani Avrupa'da popüler olmuştur. Amerikalılar, bungalovları şu şekilde inşa ettiler:

Avrupa'da ise, o dönemde, bungalov kavramından, anlaşılan şey bambaşkaydı. Bu da o dönemde Avrupa'da bungalovdan anlaşılan ev modelidir:

Dikkatinizi, çekmiş olacağı üzere, Amerikan bungalovları ahşap, Avrupa bungalovları ise, betonarmedir. İkisinin de ortak özelliği, verandalarının olması, olmakla birlikte, Avrupalı bungalovlar hem daha büyüktür, hem de verandaları da daha geniştir. Avrupa bungalovları daha çok kuzey Avrupa'da inşa ediliyordu. Bunların örneklerini, her yerde görmek mümkündür ancak, en çok İngiltere ve Fransa'da rastlayabilirsiniz. Avrupa tipi bungalovlarda, bütün odaların da, salona açılma zorunluluğu da yoktur ve genel de bir ikinci arka kapısı da olur.

Amerikan bungalovlar, genelde, yazlık ve sıcak bölgelerde inşa edildiler. bunun sebebi, ahşabın ısı yalıtımının iyi olması ve sıcak bölgelerde evi nispeten daha serin tutabilmesi olarak ifade edilebilir. Amerikan bungalovların, inşa zirvesi, büyük California göçü sırasında yaşanmıştır. Bu dönem, 1900lü yılların başıdır. Bu dönemde inşa edilen bungalovlara, California bungalovları denir. Buna bir örnek verelim:
Gördüğünüz gibi, bunlar, daha çok günümüzde, amerikan evleri veya viktoryan evler denilen evleri andıran, biraz da onlara benzeyen evlerdir. Ancak California bungalovları olarak isimlendirilirler.

Celal Erakman

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder