13 Mart 2012 Salı

Çiftlik Evleri

Çiftlik evleri, çiftliklerde kullanılan evler için kullanılan genel bir ifadedir. Belirli bir çiftlik evi tasarımı veya inşaat mantığı yoktur. Ancak, ortam yaşam koşulları nedeniyle, bazı ortak noktaları gelişmiştir. Bu yazımda, bunlara değineceğim. Çiftlik evleri, kırsal alanlarda yapılan konutlardan biridir. Adından da anlaşılacağı üzere, çiftliklerin içine inşa edilirler.

Genel olarak, çiftlik evleri T harfine benzer şekilde, birbirine dik iki yapı şeklindedir. Yada, uzun bir şekildedir. Bunlar, hayvan ahırları ile entegre olanlardır. Entegre olmayanlarda, böyle bir kural yoktur.
Bu evler, genelde çok pragmatik şekilde inşa edilirler. Yani, kırsalda gerçekten, üretim yapan kişiler, tamamen amaçlara hizmet edecek, işlerini görecek evleri yaparlar. Ancak, büyük çiftliklerde, estetik kaygıların, daha fazla ön plana çıktığını görüyoruz.
Evlerin tasarımında, hayvan ahırları, çoğu zaman entegredir. Bu da, hayvan gıdalarının, stok yerlerinin de, orada olmasını gerektirir. Bu nedenle, halk arasında, samanlık olarak bilinen, yem depoları, bu yapının bir parçası olur. O halde, bu evlerin, bir diğer özelliği de, iyi yalıtım olmalıdır. Çatısı damlatan bir yem deposu, hem yeme zarar verecek, hem de ahır aynı durumda ise, hayvanları rahatsız edecektir. Elbette, bu durum insan konforu için de hayati önem taşımaktadır. Aşağıda, modern bir çiftlik planı örneği göreceksiniz. Artık, göreceğiniz gibi, günümüzde inşa edilen, entegre çiftlikler, birçok üniteden oluşmaktadır. Bir ahır ve evden oluşan evler artık azalmaktadır.
Bu nedenle, çiftlik evleri de, banliyö evlerine benzemeye başlamıştır. Yeni inşa edilen çiftlik evlerine bir örnek verelim:
Çiftliklerin, en temel varoluş gayesi, üretimdir. Bu prodüktivite merkezleri, çoğu zaman şu kalemleri aynı anda icra ederler:

  • Tarım
  • Hayvancılık
  • Arıcılık
Ancak, bunların yanında, ihtisas çiftlikleri de vardır. Buna örnek olarak, Alman çoban köpeği üretim çiftliklerini gösterebiliriz.Bu ihtisas çiftlikleri sadece bir tek üretime yoğunlaşmıştır. 

Eski tip çiftlik evlerine benzeyenler, yani hayvan ahırıyla entegre olan evler, günümüzde, yoğun olarak "çoban evi" olarak bilinmektedir. Artık bu evlerde, çobanlar çalışmaktadır. Ancak kendi hayvanlarının, çobanlığını yapan insanlar da az değildir. Ev ve üretim sahasının yan yana olması, hem çiftlik güvenliği hem de iş verimliliği açısından bir avantajdır. Bu nedenle, çiftlik sahipleri genellikle, işyerlerinde yaşarlar.

Tabi, çiftlik kavramı, biraz da, tursitik anlamda da kullanılmaktadır. Bunu, yazlık ile aynı anlamda kullanan insanlar da vardır. Bu tip evlere bir örnek verelim:


Özet olarak, çiftlik evi kavramı, kimin ve ne için kullanıldığına göre değişmektedir.

Celal Erakman

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder