11 Mart 2012 Pazar

İngiltere'de bulunan kolonyal evler

Göçmenler, İngiltere'nin ortalarından, sahillerine geldiklerinde, kendileri ile birlikte, ortaçağ İngiltere'sinin yapı tasarım anlayışını da getirdiler. Önce, bulabildikleri her malzeme ile evler yapsalar da, tam yerleştiklerinde asıl gelenekleri olan ahşap taşıyıcı sistemli, dik çatılı, kendilerine özgü evleri yaptılar. Diğer yerleşimciler, Büyük Britanya'nın Massachusetts, Vermont, Connecticut, New Hempshire bölgelerine yerleştiler. Aynen geldikleri yerlerdeki gibi, rustik evler inşa ettiler.

İlk yapılan evler, alelacele yapılmış kulübe ve barakalardan oluşuyordu. Yerleşim sorunları çözüldükten sonra, kolonistler, tek katlı, beşik çatılı, büyük bacalı olan evleri inşa etmeye başladılar. Bu evlere bir örnek vermek gerekirse:
Bu evlerin, en belirgin özelliği, büyük bir bacanın, çatının tam ortasına yerleştirilmesidir. Kolonistlerin aileleri genişledikçe, iki ve daha fazla katlı katlı ve daha büyük evler inşa ettiler. Bu inşa ettikleri, ikinci tip evlerin çatıları asimetrikti. Aşağıda, bu evlere bir örnek göreceksiniz.

Britanyalı kolonistler, ahşap çerçeveli, evler inşa etmeye 1600lü yılların, ortalarına kadar devam ettiler. Hatta, bazı yerlerde, 1700lü yıllarda da bu evlerden yapıldı. Bu süreçte inşa edilenlerin tamamına yakını ahşap taşıyıcı sistemlidir. Bu evlerden çok azı günümüze kadar kalabilmiştir. Ancak, bire bir kopyaları, sonradan imal edilmiştir.

Bu kolonyal evlere, post-medievel, late-medievel yada ilk ingiliz dönemi evleri de denir. İlk yapılan kulübe gibi olan evlere, Saltbox kolonyal evleri, sonradan yapılan, daha büyük evlere de Garrison kolonyal evleri denir.

Birçok insan, bilerek veya bilmeyerek, evlerini inşa ederken, eski ve tarihi yapı anlayışlarından esinlenmek ister veya onları taklit eder. Bu evlerin, günümüzde yapılan benzerleri de, yine bu isimlerle, yani ingiliz kolonyal evleri veya ingiltere kolonyal evleri olarak anılır.

 Celal Erakman

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder