1- Su aşındırması gibi bir etkiye maruz kalacak kolonlar, dairesel kesitli olmalıdır. Buna, su yataklarını geçen, köprü ayaklarını örnek verebiliriz.
2- Kolon donatısının, kesit alanına oranı, eğer normalin çok üstünde ise ve devam eden katta, donatı azaltmasına gidilecekse, bu azaltma, yarı yarıyadan fazla olamaz.
3- Donatı, eğimli bir kolona girmeden önce, şantiye tabiri ile anahtar ile yada doğru tabiriyle manivela ile bükülmesi çok yanlıştır. Bu bükme işi, donatının özelliğini kaybetmesine sebep olabilir. Bu nedenle bükme, alt kat betonu dökülmeden önce, keskin bir şekilde değil, dairesel bir hat çizecek şekilde yapılmalıdır. Açı bu şekilde yakalanmalıdır. Aksi takdirde, öngörülen dayanım elde edilemez.
4- Proje aşamasında, tasarlanan kolon donatıları, vibratörün hareketine imkan verecek aralıkta olmalıdır.
5- Kolon kalıbının en alt kısmında, el girecek kadar bir boşluk bırakılmalıdır. Bu boşluk, beton dökümü öncesi, düşen pisliklerin temizlenmesi içindir. Sonra mesnetli bir şekilde kapatılmalıdır.
6- Kolon ile kirişin birleştiği düğüm noktasında, birim boya denk gelen etriye, kirişin maksimum momentinin gerçekleştiği kesitin etrafında, birim boya rastlanan etriyeden fazla olamaz. Bu yapı, yıkılacak ise bile, aniden yıkılmaması içindir.
7- Kalıp yapılırken, dört temel prensip vardır. Bunları şöyle sayabiliriz:
- proje ölçülerinin tutturulması
- kalıbın sağlam olması ve açmaması
- söküm kolaylığı adına yapılan yağmala işleri
- minimum malzeme kaybı ile kalıbın imal edilmesi (örneğin, kısa keresteler varken, uzun keresteden parça kesilmesi zayiattır. bu gibi küçük detaylar, toplam maliyeti yükseltir.)
8- Kolonun önemli bir eleman olduğu bilinmelidir. Kolon kırılması da yapı statiğine göre, yerel bir olay değil, tüm yük dağılımlarını etkileyecek, genel bir olaydır.
Bunlar dışında, yer alan bütün detayları şartnamelerde bulabilirsiniz.
Celal Erakman
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder